Karlovac Dance Festivala od 30. lipnja do 10. srpnja.

Karlovac Dance Festival, međunarodni festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, po dvanaesti će se put održati u Karlovcu i to u dva ciklusa – u ljetnoj i jesenskoj ediciji. Ljetna edicija održat će se od 30. lipnja do 10. srpnja, a jesenska od 19. do 22. listopada. Izvedbe će se održati na nekoliko lokacija – u Gradskom kazalištu Zorin dom, u Veleučilištu u Karlovcu te u Starom gradu Dubovcu, a dio popratnog programa uz rijeku Korane.

Jedan od ciljeva festivala je revitalizacija atraktivnih gradskih lokacija – od zatvorenih prostora do parkova i lokacija uz rijeku Koranu.  Posebna je vrijednost festivala edukativna, približavanje suvremene plesne umjetnosti široj javnosti, posebice djeci i mladima, kako bi kroz percepciju izvedbene umjetnosti kreirali naviku i kontinuitet u konzumaciji kulturno-umjetničkog sadržaja.

Festival otvara predstava Sad Sam / Almost 6 Matije Ferlina u četvrtak, 30. lipnja u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. U spomenutoj predstavi Ferlin istražuje dječji um koji nije uvjetovan ni s čime, čak niti vlastitom egzistencijom. Tijekom odrastanja svijest o postojanju stvara brojne ‘terorizirajuće’ činjenice koje su rezultat društvenih uvjeta i ograničenja. Svi izmišljeni karakteri iz djetinjstva postaju neprijatelji. Činjenica da moramo odrasti rezultira nesavršenostima koje čine naše živote i načine postojanja specifičnima i individualnima. Predstava je nastala u produkciji autora i Zavoda Emanat iz Ljubljane, a izvodi je Matija Ferlin.

Predstava O rozoj budućnosti plesne umjetnice Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec bit će izvedena u petak, 1. srpnja u 20 sati također u GK Zorin dom. U ovom koreografskom istraživanju, izvedba zadatak prilagodbe promišlja kroz adaptabilnost tijela u prostoru i širem okviru temporalnosti. Tijelo izvođačice pregovara sa zadatošću prostora kao poljem zajedničkog bivanja. Elementi u prostoru i sam prostor su-koreografiraju izvedbu, uspostavljajući polje objektivnosti u kojem su pozicije i odnosi tijela, koreografije, glazbe, svjetla, izvođačice u kontemplativnoj ravnopravnosti. Tijelo u zadatku kreće se unutar elemenata tog konstruiranog objektivnog polja pokušavajući, bez izravnog kontakta, stvoriti uvjete za izvedbu i njezino trajanje, i anticipirati prostor budućnosti u kojoj se horizont neprestano mijenja, a tijelo se prilagođava. Koreografiju potpisuju Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec, a predstavu izvodi Ana Kreitmeyer.

Ulaznice za predstave Sad Sam / Almost 6 i O rozoj budućnosti besplatne su, a trebaju se podignuti na blagajni Gradskog kazališta Zorin dom, gdje se i odvijaju.

Studio za suvremeni ples na festivalu će prezentirati predstavu Fantastične vrste prema koreografiji Ana Kreitmeyer, i to u ponedjeljak, 4. srpnja u 20 sati u Atriju znanja na Veleučilištu u Karlovcu. Fantastične vrste došle su u prostor koji im izvorno ne pripada i od njega pokušavaju graditi potencijalno novo stanište. One su jedan organizam i mnogo njih odjednom, njihovo krilo seli se cijelim zajedničkim tijelom koje ne leti, hodaju kozjom nogom s kandžom lešinara, nemaju glavu na mjestu glave nego negdje drugdje, a već u drugi čas imaju dvije i šest glava, mogu istovremeno biti i mrav i lav, može ga biti samo pola, može se lijepiti za druga tijela, povremeno je kamen, a povremeno ga uopće nema.  Fantastičnost plesnog vokabulara crpi se iz Priručnika fantastične zoologije Jorgea Luisa Borgesa. Predstavu izvode Branko Banković, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Ana Mrak, Martina Tomić i Ana Vnučec.

Posljednja predstava ljetne edicije festivala je Magnetsko polje igre,  multidisciplinarna plesna predstava proizišla iz suradnje Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance Karlovac i Plesnog centra TALA, a bit će izvedena u nedjelju, 10. srpnja u 20 sati u Starom gradu Dubovcu. Nadovezujući se na prethodni koreografski rad plesne umjetnice Melite Spahić Bezjak, Magnetsko polje igre nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu. Režiju potpisuje Mario Kovač, a suautori i izvođači su pored njega Melita Spahić Bezjak, Branko Banković i Larisa Lipovac Navojec. Polazišta radnog procesa bila su: magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik/putokaz inspiracijama, objekti i subjekti. Predstava je premijerno izvedena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u jesen 2021, a u 2022. godini izvodit će se u Zagrebu, Karlovcu te u sklopu programa Ministarstva kulture i medija Ruksak pun kulture.

Pored spomenutih predstava, ovogodišnji Karlovac Dance Festival uključuje i popratni program: projekcije plesnih filmova i Plesnu medijateku u Ateljeu suvremenog plesa te program dance & talk i dance & chill koji će se održavati uz rijeku Koranu.

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac, a ovogodišnja KDF012 ljetna edicija po prvi se puta održava u sklopu karlovačkog  Zvjezdanog ljeta.  Ulaz na sve programe je besplatan. Ulaznice za predstave u kazalištu podižu se na blagajni GK Zorin Dom, a za ostale programe se podižu neposredno prije izvedbe.

Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://freedance.hr/kdf-hr/

i Facebook stranicama https://www.facebook.com/karlovac.dance.festival

https://www.facebook.com/contemporarydanceatelier/