9. Flautistička akademija

9. Flautistička akademija

9. Flautistička akademija

  1. – 12. srpnja

Gradsko kazalište Zorin dom

Karlovac deveti put domaćin najboljim flautisticama i flautistima jugoistočne Europe

Podnaziv ovogodišnjeg događaja je “Četiri prve flaute iz četiri vodeće filharmonije jugoistočne Europe: Zagreb, Ljubljana, Beograd, Sarajevo”.

Naime, sa mladim flautisticama i flautistima iz Hrvatske i susjedstva punih će tjedan dana intenzivno raditi ponajbolji umjetnici i pedagozi na flauti iz jugoistočne Europe: Ana Batinica (prva flauta Zagrebačke filharmonije), Matej Grahek (prva flauta Slovenske filharmonije i profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani), Stana Krstajić (dugogodišnja prva flauta Beogradske filharmonije i odnedavno profesorica na Muzičkoj akademiji u Beogradu) te Sakib Lačević (prva flauta Sarajevske filharmonije i profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu). Uz njih najavljene su i posebne gošće-profesorice Laura Levai Aksin sa Muzičke akademije u Novom Sadu, te Marina Novak sa Muzičke akademije u Zagrebu.

Hrvatska flautistička akademija “Croatia Flute Academy” glazbeno je edukativna manifestacija na najvišoj razini i jedinstvena u ovome dijelu svijeta, jer sličan događaj u trajanju od tjedan dana, te s ovakvom razinom predavača, ne postoji niti u jednoj drugoj državi susjedstva, a mi pridodajemo – niti u jednom drugom hrvatskom gradu!

Na akademiji posvećenoj izučavanju umjetnosti sviranja flaute, te promoviranju flautistica i flautista kao glazbenih umjetnika, dosad je gostovalo 30-ak predavača i 400 polaznika iz 25 zemalja.

Događaj se realizira uz potporu Grada Karlovca, a u partnerstvu sa Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačkom filharmonijom i Gradskim kazalištem Zorin dom.

U sklopu karlovačkog “Zvjezdanog ljeta” i ove se godine održava Hrvatska flautistička akademija – Croatia Flute Academy 2022. Deveto je to izdanje manifestacije koja u tjedan dana intenzivnih radionica, majstorskih tečajeva, koncerata i predavanja tradicionalno okuplja učenike i studente flaute te njihove nastavnike i profesore u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu.